Avslöjande journalistik och grävande reportage har varit i ropet ända sedan 2010, och boken Forskningsfusket av Ralf Sundberg är ett strålande exempel på hur världen långsamt börjar få upp ögonen för den påverkan som kapitalismen tycks ha på vår tillvaro. Boken publicerades redan innan Macchiarini-skandalen fullkomligen exploderade, men avspeglar ändå precis de mekanismer som ledde till att skandalen var ett faktum.
Precis som boken Bad Pharma, som publicerades tidigare under 2000-talet, är Forskningsfusket en bok som främst inriktar sig på läkemedelsforskningen och hur mycket denna påverkas av exempelvis företagens intressen. Ibland i så stor utsträckning att man publicerat direkt felaktiga slutsatser gällande vissa läkemedel. Läkemedel som snabbt fått dras in på grund av deras många gånger mycket skadliga biverkningar.
Precis som många andra av de senare årens reportageböcker är det här en bok som lämnar läsaren både upprörd och berörd och ger en önskan om att lära sig mer. Trots att detta är en välskriven och mycket samhällskritisk bok har den dock hamnat lite i skymundan bakom betydligt större och mer välkända titlar. Det är synd, för detta är ett ämne som berör de flesta av oss. Inte bara de som arbetar inom vården.