Sjukt hus
Sjukt hus är en relativt ny bok som utkom 2016, skriven av journalisterna Fredrik Ennart och Fredrik Mellgren. Nya Karolinska i Stockholm är en historia om kapitalism och faran med blåögd tilltro till marknaden. Det är också en historia om ett oansvarigt slöseri med skattebetalarnas pengar och ren och skär inkompetens hos de beslutsfattare som valt att bygga det som skulle bli ett av världens mest moderna sjukhus. Men istället för ett modernt sjukhus som anpassats efter behoven blev det ett hus som kostar sanslösa summor pengar och som samtidigt ändå inte är anpassat efter sjukvårdens behov.
Precis som många andra avslöjande böcker som kommit ut under åren är detta en häpnadsväckande historia på många sätt och vis. Samtidigt är det en känga åt den aningslösa tilltro till marknaden som avspeglat de senaste årens politik, både lokalt och nationellt. En politik som i det här fallet visade sig vara närmast katastrofal.
Det är en historia i särklass och som ledde till att författarna belönades med Guldspaden för sin grävande journalistik. Det här är en bok som är väl värd att läsa. Den är lite snårig, och hoppandet mellan HIV-kliniken i Lesotho och olika personers redogörelser om sjukhuset blir en smula förvirrande. Dessa två, helt skilda, spår kommer att vävas samman till en förskräckande helhet längre fram i boken när författarna lämnar lokalpolitiken i Stockholm och istället förflyttar sig ut i världen. Boken gör nerslag i engelsk sjukvård och förflyttar sig sedan just till Lesotho. Det här är förskräckande läsning, en bok som kommer beröra och uppröra i många år framåt. För än har vi inte sett slutet på historien kring Nya Karolinska och vad detta kommer att innebära, inte bara för sjukvården i Stockholmsregionen utan för svensk forskning och utveckling.