Älskar du också böcker? Då har du tur. Här i Sverige finns nämligen någonting så unikt som en lag som reglerar tillgången till bibliotek för allmänheten. Den uppdaterades så sent som 2013 och säger att varje kommun i hela landet är skyldig att upprätta åtminstone ett folkbibliotek där människor kan låna böcker, helt utan någon som helst kostnad. Det är ett utmärkt sätt för alla som gillar att läsa, men som inte vill eller kan lägga ut pengar på att köpa böckerna själva. De flesta större och medelstora städer har mycket välfyllda bibliotek och finns inte boken du söker, så kan de ofta beställa den från något annat bibliotek.
Folkbiblioteken dök upp för första gången i början av 1800-talet, men då i form av så kallade sockenbibliotek som i många fall sköttes av kyrkan. Det innebar också att större delen av bibliotekets texter var religiösa och i många fall var besökarna få. Det var först i slutet av 1800-talet, med de så kallade läsestugornas intåg, som biblioteken rustades upp för att närma sig den typen av bibliotek som vi är vana vid att se idag. Biblioteken utnyttjades även av nykterhetsrörelsen, som var mycket stor under denna tidsperiod och det hände till och med att det fanns en typ av ambulerande bibliotek, där bokskåp med ett urval av litteratur bars runt mellan gårdar och byar.
I dag blir samhället allt mer digitaliserat och naturligtvis har även biblioteken hängt med i utvecklingen. Det innebär att du idag både kan söka efter riktiga, fysiska, böcker direkt hemifrån och dessutom låna en lång rad e-böcker. Allt helt gratis. Dessutom passar ju biblioteket in i vår allt mer konsumtionsmedvetna samhälle. Biblioteken var experter på återbruk, långt innan det överhuvudtaget var modernt.