Det är svårt att tala om skönlitteratur i allmänhet och fantasy i synnerhet, utan att tala om JRR Tolkien och hans sagoepos om härskarringen. Historien nådde ut till de breda massorna i början av 2000-talet, genom filmtrilogin Härskarringen, regisserad av Peter Jackson. I dagarna har filmserien åter blivit populär då en tv-serie med samma namn är under produktion, och beräknas bli en av världens hittills dyraste tv-serier.
Boken är tredelad och består av delarna Sagan om Ringen, Sagan om de två tornen och Sagan om Konungens återkomst och kom ut för första gången mellan 1951 till 1954. Boken riktade sig i första hand till ungdomar och unga vuxna men dess snåriga språk kan göra den svårläst även för många vuxna läsare. JRR Tolkien, var nämligen professor i Engelska och hans kärlek till språket syns tydligt även i berättelsen. För den ovane läsaren, som inte är van vid ett akademiskt språk, kan boken därför vara väldigt svårläst och kännas tung.
Men trots bokens notoriskt svårlästa text är det en spännande berättelse om hur några oväntade hjältar ger sig ut för att förstöra Härskarringen innan ondskan hinner lägga beslag på den. Boken kan ses som en metafor för den moderna tiden, och framför allt för det andra världskriget som förhållandevis nyligen avslutats då Tolkien börjat skriva boken.
Det som fångat många läsares intresse är den fantastiskt väl underbyggda värld som Tolkien skapade för sina berättelser. Denna värld omfattar ett helt trossystem och en skapelseberättelse samt en lång bakgrundshistoria, och för den som är intresserad finns ett tiotal andra böcker som utspelar sig i samma miljö som trilogin om Härskarringen.